Nieuws

Rookmelders verplicht per medio 2022

Rookmelders niet alleen in nieuwbouw verplicht maar in alle  bestaande huizen.

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil het bouwbesluit veranderen, waardoor het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke verdieping van een huis een rookmelder te hebben.

In 2018 is er al een motie ingediend om brandveiligheid in seniorencomplexen te verbeteren. Mensen worden steeds ouder en blijven langer thuis wonen. Een rookmelderplicht werd lang gezien als betuttelend. Van de woningbranden in 2018 was de helft van de dodelijke slachtoffers 61 jaar of ouder. Ook bleek ruim de helft niet of nauwelijks zelfredzaam te zijn. De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook.

 Een rookmelder, inclusief batterijen, kost ongeveer 30 euro. De kosten zijn voor rekening van huiseigenaren en verhuurders.  Het kabinet wil de plicht pas in juli 2022 laten ingaan, om mensen de tijd te geven en om te voorkomen dat er een tekort aan rookmelders ontstaat. 

Wie straks geen rookmelders heeft, kan een boete krijgen van de gemeente. Ook kan een verzekeraar besluiten na brand niet uit te keren, maar het Verbond van Verzekeraars verwacht dat dit in de praktijk niet zal gebeuren, omdat het zeer lastig is om na brand te bewijzen of er wel of geen werkende rookmelder aanwezig was.

De brandweer adviseert om rookmelders in ieder geval in de hal en op de overloop tegen het plafond op te hangen. Nog beter is het om rookmelders in alle slaapkamers en de woonkamer te plaatsen. Een rookmelder moet minimaal vijftig centimeter van een muur of hoek hangen.

Bron: De Gelderlander febr. 2020

10 006 74 3 picture

Tags: Brand, woningbrand, rookmelder, brandveiligheid, wetgeving, woningen